ZERDEÇAL
Yöresel olarak değişen
Zerdeçap, Zerdeçöp, Hindsafranı, Kurkuma, Curcuma longa, Turmeric,
Curcuma isimleri ile bilinen zencefilgiller familyasından dikine
yükselen, çok yıllık bir bitkidir.
Anavatanı Doğu Hindistan olan Zerdeçal yurdumuzda yetiştirilmez.
Fümeler, turşular, zerde ve bazı keklerde kullanılır. Yumurtalı
yemeklerde de kullanılmaktadır. Çorbalara ilave edilir ve safranın
kullanıldığı her yerde kullanılabilir. Bir miktar margarini erittikten
sonra içine zerdeçal ekleyerek sebzeler, makarna ve patatesin üzerine
dökerek bir sos elde edebilirsiniz. Aynı zamanda, Zerdeçal ipek kumaşlar
ve ince derilerin boyanmasında ve kına yakmada da renklendirici olarak
kullanılmaktadır.
Bitkinin, kökleri sökülerek
çıkarılır, yıkanır, 30-45 dakika haşlandıktan sonra güneşte kurutulur.
Zerdeçalın aktif maddesi curcumidir. Aynı zaman da bitki antienflamatuar
ve antioksidan etkilere sahiptir.
Faydaları:
Solunum yolu enfeksiyonlarında (üst solunum yolu enfeksiyonu, astım,
bronşit, sinüzit) yaygın olarak kullanılan bir halk ilacıdır.
Sinirleri uyarır.
Vücutta biriken zehirli
maddeleri atar.
Nekahat devresini kısaltır.
Verem gibi hastalıklarda
faydalıdır.
Herbalist Doktor
Ömer Coşkun Zerdeçal bitkisinin çok faydalı olduğunu kanser
tedavisinde bile çok etkili olacağını söyledi. Pekçok hastalık için
kullanılabilecek zerdeçalin sofranızdan eksik etmeyin dedi. Çorbalara
katılarak tüketilebileceğini, insan vücudu için koruyucu bir şifalı
bitki olduğunu vurguladı. Ayrıca çay olarakta tüketilebileceğini, 1
bardak sıcak suya 1 tatlı kaşığı zerdeçal eklenip 10 dakika demlenir ve
içilir. sifali-bitki-kurleri-zerdecalin-faydalari
DUL BAYANLARLA ÜCRETSİZ KAMERALI SOHBET HEMEN ALTA
sifali-bitki-kurleri-zerdecalin-faydalari
26 Haziran 2010 Cumartesi
Etiketler:
DAMACANA SU
Gönderen
sohbet chat
zaman:
13:37
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
bedava webcam sohbet
w
x.de
p
0 yorum:
Yorum Gönder